Her i weekenden lå jeg en nat og tænkte på madeksperimenter – ikke ulig andre nætter eller tidspunkter, hvor jeg bliver fanget af en ide:-)

Det er aspargessæson og jeg elsker asparges. De skal spises i rå mængder nu og mit store mål er at lave en hel menu på asparges uden at komme til at hade dem.

Men sommeren er kommet og jeg havde mulighed for at bruge mine forældres ismaskine, så jeg tænkte aspargesis. Smagen af hvide asparges er så fin og også en lille smule sødmefyldt, så jeg tænkte at det kunne være sjovt at prøve at lave en is.

Jeg startede med at hælde 2 dl fløde og 2 dl sødmælk op i en gryde med en hvid asparges som var skyllet og skåret i mindre stykker. Dette lod jeg koge op og så bare stå og trække smag i ca en time. Derefter siede jeg det og hældte sukker i . Jeg smagte mig frem. Det var vigtigt for mig at isen ikke blev for sød men at aspargesen kunne smages. Normalt laver man en crème anglaise som er fløde og evt mælk med æggeblommer og sukker. Jeg havde ikke nogle pasteuriserede æggeblommer og er lidt hysterisk med ægge hygiejne, så min is var uden æg.

Så hældte jeg den på ismaskinen og da det var blevet til is kom det i en Tupperware i fryseren.

IMG_3359

Det lyder meget besværligt og svært men det er super nemt og har man en ismaskine er det helt latterligt nemt, men man kan sagtens lave den uden en ismaskine så kræver det bare omrøring en gang imellem i isen så den ikke krystalliserer.

Mens jeg lavede isen tænkte jeg at rugbrød ville smage ret godt til. Så jeg skar 2 skiver helt almindeligt rugbrød med kerner i små stykker og smed det på panden i smør. Da det havde ristet lidt hældte jeg brun farin over og rørte godt i det så det ikke brændte på. Denne crumble tog jeg af varmen og lod køle af på bagepapir.

IMG_3362

Så lavede jeg en sukkerlage af lige dele vand og sukker og kogte det op så sukkeret smeltede. Herefter snittede jeg med kartoffelskrælleren et par fine skiver af en hvid asparges samt skar nogle skiver af en rabarber og puttede disse ned i den varme sukkerlage. De kom op efter et 10  minutter i let kog og så kom de ind i ovnen for at blive sprøde. Jeg havde dog ikke den store tålmodighed så de blev ikke helt sprøde.

 

IMG_3361IMG_3363

Resten af sukkerlagen hældte jeg en halv presset citron ned i og puttede dette i ismaskinen, da køleelementet stadig var frossent og kunne lave is og vups så havde jeg en sorbet. Denne blev sat på køl som med isen.

Hele herligheden anrettede jeg med crumble i bunden og en ske af aspargeisen og en ske af sorbet og så pyntede jeg med asparges skræller og rabarberchips.  Det var virkelig en god is. Den hvide asparges smag kom tydeligt frem i isen og den passede godt med rugbrød og det sprøde rabarber.

 

IMG_3369

Næste gang jeg skal lave denne dessert tror jeg at jeg vil forsøge mig med at lave en grøn asparges sorbet.

Opskrift: Denne er en opskrift på vaniljeis fundet på nettet. Den kan man sagtens gå ud fra og så bare putte asparges i denne blanding. Det er dog vigtigt at man lægger asparges i mælke/flødeblandingen og lader den koge med for at afgive smag.

Hjemmelavet Aspargesis; (ca. 1 liter)

Det skal du bruge til hjemmelavet is med asparges:

  •  2½ dl sød- eller letmælk
  • 2½ dl piskefløde
  • 6 æggeblommer
  • 150 g flormelis
  • 1 stor hvid asparges skrællet og knækket i mindre stykker

Sådan laver du hjemmelavet aspargesis:

  1. Opvarm mælk, fløde og en hvid asparges i en gryde under omrøring. Tag gryden af varmen, før blandingen når kogepunktet. Pisk æggeblommer og sukker til en tyk hvid æggesnaps i en anden gryde. Fjern asparges fra mælkeblandingen. Hæld mælkeblandingen over æggesnapsen, mens du pisker med et piskeris. Opvarm cremen ved svag varme, til den tykner. Afkøl cremen.
  2. Med ismaskine: Når den er afkølet, kan du fryse den til is i en ismaskine.
  3. Uden ismaskine: Hæld cremen i en metalskål, dæk den med film, og sæt den i fryseren. Efter 1 time tages cremen ud af fryseren. Pisk cremen igennem med en elpisker. Gentag proceduren 3 gange over 3 timer.